သွေးတိုးရောဂါနှင့် ပတ်သက်ပြီး ဆောင်ရန်၊ ရှောင်ရန်များနှင့် သက်သာစေမည့် နည်းလမ်းများ
သွေးတိုးခြင်းသည် သွေးပေါင်ချိန် ၁၄၀/၉၀ mmHg နှင့် အထက်ရှိခြင်းဖြစ်ပြီး သွေးတိုးရောဂါဖြစ်လာလျှင် အဓိကပြသည့်လက္ခဏာများမှာ နှာခေါင်းသွေးလျှံခြင်း ၊ မောပန်းခြင်း ၊ ဇက်ကြောတက်ခြင်း ၊ ခေါင်းကိုက်ခြင်း ၊ ခေါင်းမူးခြင်း ၊ မျက်နှာအမ်းခြင်း ၊ အော့အန်ခြင်း ၊ အသက်ရှုခက်ခြင်း ၊အိပ်ငိုက်ခြင်း ၊ ဆီးထဲသွေးပါခြင်း ၊ ရင်ဘတ်အောင့်ခြင်း ၊ မျက်ခွံမို့အစ် ခြင်း ၊ လေးလံထိုင်းမှိုင်းခြင်းနှင့် အမြင်အာရုံချို့တဲ့ခြင်း စသည်တို့ဖြစ်သည်။
သွေးတိုးရောဂါဖြစ်နိုင်သူများသည် အဝလွန်သူ၊ မျိုးရိုးသွေးတိုးရှိသူ၊ အဆီအဆိမ့် အချိုနှင့် အငန်အရသာ ရှိသော အစားအစာများကို အလွန်စားသောက်သူ၊ ဆေးလိပ်သောက်သူ၊ အရက် သောက်သူများနှင့် ကျောက်ကပ်ရောဂါ၊ ဆီးရောဂါရှိသူများတွင် ဖြစ်တတ်သည်။
သွေးတိုးရောဂါကြာနေပါက လေဖြတ်ခြင်း နှလုံးရောဂါနှင့် ကျောက်ကပ် ရောဂါကို ဖြစ်စေတတ်ပါတယ်။
သွေးတိုးခြင်းကို အထူးလိုက်နာရန် အချက်များ
- ကြက်သွန်ဖြူ စားပါ။
- အချို၊ အဆိမ့်၊ အငန်၊ အဆီနှင့် ဆီပါသော အစားအစာများကို စားသောက်ခြင်းမှ ရှောင်ကြဉ်ပါ။
- ရှာလကာရည် သုံးပါ။
- ကော်ဖီ ရှောင်ပါ။
- အရက် ၊ ဆေးလိပ်သောက်ခြင်းကို ရှောင်ကြဉ်ပါ။
- သခွားသီး စားပါ။
- လေ့ကျင့်ခန်းလုပ်ခြင်း။
- စိတ်ဖိစီးမှု လျှော့ချခြင်း စသည်တို့ဖြစ်သည်။
သွေးတိုးကျစေမည့် အစားအသောက်များ
- အာလူးမီးဖုတ်
အာလူးသည် မဂ္ဂနီစီယမ်နှင့် ပိုတက်စီယမ် အဟာရဓာတ် ၂ မျိုးပါဝင်သောကြောင့် သွေးတိုးကျစေနိုင်ပါသည်။ ပိုတက်စီယမ်များသော အစာသည် ခန္ဓာကိုယ်အတွင်းမှာရှိသော အပိုဆိုဒီယမ်ဓာတ်များကို ဖယ်ရှားစေပြီး မဂ္ဂနီစီယမ်သည် သွေးစီးဆင်းမှုကို ကောင်းမွန်စေပါသည်။
- နွားနို့
နွားနို့သည် ကယ်လ်စီယမ်နှင့် ဗီတာမင်ဒီ အဟာရဓာတ် ၂ မျိုးပါဝင်ပြီး သွေးတိုးခြင်းကို ၃-၁၀ % နှင့် နှလုံးရောဂါအတွက်လည်း ၁၅ % အထိ လျော့ကျစေနိုင်ပါသည်။
- ဥအမျိုးမျိုး
ကြက်ဥ၊ ဘဲဥမှာ ပရိုတင်း ၊ ဗီတာမင်ဒီ တို့ပါဝင်သောကြောင့် ကျန်းမာရေးဖြင့် ညီညွှတ်သော အဟာရဓာတ် ပါဝင်ပါသည်။
- ပန်းဂေါ်ဖီစိမ်း
ပန်းဂေါ်ဖီစိမ်း ၊ ပန်းဂေါ်ဖီထုပ် တို့သည် သွေးဖိအားထိန်းချုပ်ပေးသော မဂ္ဂနီစီယမ် ၊ ကယ်လ်စီယမ် နှင့် ပိုတက်စီယမ် စသည်တို့ ပါဝင်ပြီးး သွေးတိုးရောဂါ ၊ နှလုံးသွေးကြောကျဉ်းရောဂါနှင့် လေဖြတ်ခြင်းတို့ကို လျော့ကျစေပါသည်။
- မုန်လာဥနီဖျော်ရည်
မုန်လာဥနီဖျော်ရည်တွင် ပါဝင်သော နိုက်ထရိတ်ကြောင့် သွေးကြောကျယ်စေပြီး သွေးစီးဆင်းမှုကို ကောင်းမွန်စေခြင်း ဖြစ်သည်။
- နှမ်းဆီ
နှမ်းဆီတွင် ဖက်တီးအက်ဆစ်နှင့် အင်တီအောက်စီးဒင့်ပါဝင်ပြီး သွေးကြောကို ကျန်းမာစေခြင်းနှင့် သွေးတိုးကျစေခြင်း ဖြစ်သည်။
- ငှက်ပျောသီး
သွေးတိုးရှိသူများသည် ပိုတက်စီယမ်ပါဝင်သော ငှက်ပျောသီးကိုတစ်နေ့တစ်လုံးစားသုံးပါ။
- အမည်းရောင်ချောကလက်
အမည်းရောင်ချောကလက်တွင် ဖလေဗိုနွိုက်အင်တီအောက်ဆီးဒင့်ပါဝင်သောကြောင့် သွေးကြောကို ကျယ်ပြန့်စေပြီး နှလုံးကျန်းမာစေပါသည်။
- ငါးများများစားပေးခြင်း။
သွေးတိုးရောဂါ ထိန်းသိမ်းနိုင်မည့် အချက်များ
- လမ်းစဉ် ၁၅ မိနစ်ခန့် လမ်းလျှောက်ပါ။
- ဆေးမှန်မှန်သောက်ခြင်း။
- ပုံမှန်သွေးဖိအားတိုင်းတာခြင်း။
- အမျှင်ဓာတ်ပါဝင်သော အစားအစာများ ၊ အသီးအနှံများ ၊ ကောက်ပဲသီးနှံ များ စားပေးခြင်း။
- ကော်ဖီသောက်ခြင်းလျော့ချခြင်း။
- ထောက်ပတ်သီးစားသုံးခြင်း နှင့် ချောကလက်အမဲစားသုံးခြင်း။
- အရက်သောက်ခြင်း နှင့် ဆေးရွက်ကြီးထွက်ကုန်များကို လုံးဝရှောင်ကြဉ်ရမည်။
- စိတ်ဖိစီးမှုကို လျော့ချပါ။
သွေးတိုးရောဂါ ပျောက်စေမည့် ဆေးနည်းများ
- ဒန့်သလွန်ရွက် သတ္ထုရည်ကို ဟင်းစားဇွန်း၂ဇွန်း တစ်နေ့လျှင် ၂ ကြိမ်ထက်မနည်း သောက်သုံးပေးခြင်း။
- ဧကရာဇ်အရွက် နှင့် အမြစ်တို့ကို တစ်နေ့လျှင် ၃ ကြိမ်မျှ သောက်သုံးပေးခြင်း။
- ကြက်သွန်ဖြူ (ဥတစ်လုံး) ကို ထမင်းစားတိုင်း သုံးလုံးမှ ငါးလုံးအထိ စားသုံးပေးခြင်း။
- သံပရာသီးတစ်လုံးကို အလယ်မှ ထက်ခြမ်းလှီးကာ ရေနွေးအပူချိန် ၇၅ ဒီဂရီ ဖာရင်ဟိုက်ထဲသို့ ၄၅ မိနစ်ခန့်ထည့်ပြီး သောက်သုံးခြင်း နှင့် သံပုရာသီးအစေ့ ၅-စေ့ခန့် ဝါးစားခြင်း။
- မြင်းခွာရွက်ကို အရည်ညှစ်သောက်ခြင်း၊ သုပ်စားခြင်း၊ ဟင်းခါးချက်သောက်ခြင်း။
- ဗန်ဒါရွက် အနု ၃- ၄ ရွက် ခန့်ကို ရေစင်အောင် ဆေးပြီး ၅ မိနစ်ခန့် ပြုတ်၍ သောက်ပေးခြင်း။
- ခရာမြစ်ကိုသွေးပြီး ဆားအနည်းငယ် ထည့်၍သောက်ခြင်း။
- ကွမ်းရွက် ၅-ရွက် နှင့် ရွဲယိုရွက် ၅-ရွက်တို့ကို ရောစပ်ကျိတ်ချေထားသောအရည်ကို တစ်နေ့ ၃-ကြိမ် သောက်ခြင်း။
Source: Health Life Journal, ThitHtooLwin, ရွှေရိုးလေး
No comments:
Post a Comment